Kompostownik kuchenny w każdym domu
Kompostowanie staje się coraz popularniejszym sposobem na zmniejszenie ilości wyrzucanych odpadów. Panuje przekonanie, że proces ten jest przeznaczony wyłącznie dla osób posiadających przydomowy ogród, działkę rekreacyjną lub choćby balkon. W rzeczywistości z kompostowników mogą korzystać wszyscy. Coraz chętniej po profesjonalne narzędzia do kompostowania sięgają osoby mieszkające nawet w niewielkich mieszkaniach. Do kompostowania nie potrzeba bowiem wcale dużej przestrzeni, ogromnego ogrodu albo specjalnie wyznaczonego do tego celu miejsca na działce. Wystarczą chęci, dobry sprzęt i odrobina wolnego miejsca w szafce pod zlewem kuchennym. Czy kompostownik kuchenny dołączy do podstawowego wyposażenia nowoczesnej mieszkania?
Kompostownik kuchenny – co to takiego?
Kompostownik kuchenny to kompaktowe, niedrogie urządzenie pozwalające na bezpieczne i skuteczne kompostowanie produktów w warunkach domowych. Pamiętaj, że prawidłowe kompostowanie to nie to samo, co gnicie. Nie musisz więc obawiać się, że w kuchni i mieszkaniu będzie unosił się nieprzyjemny zapach gnijących resztek. Nowoczesny kompostownik do kuchni to produkt o specjalnej konstrukcji, wyposażony w otwory umożliwiające napowietrzanie przechowywanych odpadków organicznych, a równocześnie zatrzymywanie nieprzyjemnych zapachów. Urządzenie to sprawdzi się w każdej kuchni lub domowym pomieszczeniu gospodarczym.
Kompostownik kuchenny – jaki wybrać?
Profesjonalne sklepy oferujące akcesoria do domu i ogrodu, takie jak Galeria Limonka, proponują szeroki asortyment produktów, spośród których z pewnością wybierzesz odpowiedni model kompostownika. Dostępne są wersje o różnych wielkościach i kształtach, co pozwala na łatwe dopasowanie produktu np. do wielkości szafki, w którym będzie stał kompostownik. Najlepiej zdecydować się na model wyposażony w praktyczny filtr węglowy, który zatrzymuje nieprzyjemne zapachy. Jeśli chodzi o materiał wykonania, to dostępne są modele plastikowe i plastikowo-stalowe. Oba rodzaje cechują się dobrą wytrzymałością oraz znakomitą funkcjonalnością.
Jeśli urządzenie ma stać na widoku, np. na balkonie, to warto też zwrócić uwagę na jego wygląd. Na szczęście producenci proponują bardzo estetyczne wizualnie modele, dzięki czemu kompostowniki sprawdzą się także jako dekoracyjne elementy wyposażenia. Twój domowy kompostownik na pewno nie będzie szpecił otoczenia wyglądem.
Dlaczego warto kompostować?
Kompostowanie to prosty sposób na pozyskanie wartościowego kompostu do wykorzystania w ogrodzie, na działce albo na balkonie. Uzyskana w ten sposób gleba kompostowa jest przynajmniej tak samo dobra jak ta, która jest dostępna w sklepach. Nadaje się znakomicie do nawożenia rabat kwiatowych w ogrodzie lub podręcznego warzywnika, który lubisz latem mieć na balkonie. Nie zawiera żadnych niepotrzebnych składników. Stanowi prosty, szybki i ekologiczny sposób na wykorzystanie odpadków kuchennych. Stosując kompostowanie, możesz znacząco zmniejszyć ilość śmieci.
Do kompostowania nadają się prawie wszystkie organiczne odpady kuchenne. Poza warzywami, owocami i resztkami jedzenia, można kompostować nawet fusy z kawy albo liście herbaty. Istnieje jednak kilka wyjątków. Na kompost nie nadają się resztki mięsa oraz potraw z tłuszczem i solą. Lepiej również unikać prób kompostowania bardzo mokrych produktów oraz dużych warzyw wyrzuconych w całości.
Materiał zewnętrzny
Dobry wieczór Panie Piotrze!
Chciałam przesłać Panu pozdrowienia i podziękować za wiele tematów, które Pan tutaj porusza. Temat eko powinien być tak popularny i powszechny, jak uprawianie sportu. Z tym sportem u mnie bywa różnie, więc chcę być chociaż eko. Zakupiłam kuchenny kompostownik, aby dorzucić małą cegiełkę i zmniejszyć ilość produkowanych śmieci. Spożytkowanie choć części tego, czego już spożyć się nie da, to mój drobny wkład w ochronę środowiska. To się chyba nazywa ZERO WASTE 🙂
Pozwoliłam sobie wysłać na adres bloga kilka zdjęć tego mojego cudeńka. 🙂 Wyrzucam moje kuchenne bio odpady (oprócz skórek owoców cytrusowych), dodaje też skorupki po jajkach, spryskuje takim płynem kupionym w dziale ogrodniczym, aby przyśpieszyć fermentację… Całość od czasu do czasu przemieszam… Kompostownik ma filtr węglowy, odpowietrzniki, więc nie ma jakichś przykrych zapachów. Po 3-4 tygodniach zawartość wygląda jak ziemia ogrodnicza. Dodaję ją do kwiatków, które mam w domu i latem na balkonie, bo one wymagają zasilania składnikami odżywczymi. W podziękowaniu pięknie mi rosną i kwitną. W tzw. krajach zachodnich kuchenne kompostowniki to właściwie norma. U nas ta świadomość dopiero dojrzewa. Ale lepiej późno niż wcale.