Krem z suszonych pomidorów z mascarpone
Inspiracją do ugotowania czegoś nowego może być noworoczna wizyta u przyjaciół. Na początku byłem zdziwiony, bo podczas proszonej kolacji zupy pomidorowej się nie spodziewałem? Podstępnie uświadomiono mi, że moja ulubiona wiejska zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów może mieć całkiem poważnego konkurenta. Zupa z suszonych pomidorów zaskoczyła mnie nie tylko porą podania, ale także smakiem. Lubię być zaskakiwany. Krem z suszonych pomidorów z mascarpone? A dlaczego nie? Jadłem. Nie powiem. No dobra. Powiem. Pyszny.
Jak to w debiutach bywa, lękliwa trema toczyła bój z nieposkromioną ambicją. Przy takim doborze sparingpartnerów zwycięzcę wyłonić ławo. Pamięć zwykle mi dopisuje, ale tym razem nie miałem pewności, że przepis, zasłyszany ukradkiem ucha i utrwalony siłą woli zapamiętania, utkwił w niej kompletny. Było późno. Słucham? Kiedy? Wczoraj było. Nie. Nic nie było. Z pamięcią różnie bywa, więc postanowiłem, że już dzisiaj sprawdzę, czy krem z suszonych pomidorów z mascarpone w moim wykonaniu będzie równie smaczny. Nie obyło się bez wizyty w pobliskim spożywczaku. Trudno. Świetnie. 🙂
Zupa z suszonych pomidorów – składniki
- suszone pomidory w zalewie (200g)
- pomidory bez skorki (z puszki, są pokawałkowane)
- por świeży
- cebula świeża (1 duża cała)
- czosnek świeży (4 duże ząbki)
- masło (1/4 kostki)
- mascarpone (3-4 łyżeczki)
- bazylia (4 szczypty)
- oregano (4 szczypty)
- pieprz i sól (do smaku, byle bez przesady)
- bulion (1,5-2 litry, wykorzystałem wczorajszy rosół z indyka, przecedzony)
Krem z suszonych pomidorów z mascarpone – przygotowanie
Kroimy w cienkie plasterki por. Cebulę staramy się pokroić w drobną kostkę. Z ząbkami czosnku postępujemy podobnie, czyli również kroimy je drobniutko. Gdy wszystkie składniki mamy przygotowane, rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej masło. Teraz wrzucamy por i cebulę. Gdy będą już zeszklone, wrzucamy posiekany czosnek i całość smażymy minutę. Przesmażone warzywa z czosnkiem wrzucamy do garnka, w którym zupa krem z suszonych pomidorów z mascarpone ostatecznie będzie gotowana.
Działamy dalej. Teraz podsmażamy suszone pomidory. Podlewamy je odrobiną oliwy ze słoika, o ile uznamy, że jest to konieczne. Smażenie posiekanych w paski (lub czegoś, co je przypomina) pomidorów trwa 2-3 minuty. Po tych paru minutach dodajemy pomidory. Kontynuujemy smażenie na umiarkowanym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Zawartość oczywiście cały czas mieszamy.
Mając przesmażone kolejne składniki, łączymy je z poprzednimi w jednym dużym garnku, który zalewamy bulionem. Teraz zupę gotujemy pod przykryciem 20 minut. Po zdjęciu garnka z ognia miksujemy jego zawartość do chwili uzyskania konsystencji kremu. Zupa jest gorąca, więc… Teraz pozostaje nam doprawić krem z suszonych pomidorów z mascarpone (jeszcze bez mascarpone) do smaku solą i pieprzem. Dodajemy oregano i bazylię (lub mieszankę ziół śródziemnomorskich – bo nie miałem bazylii…) oraz… mascarpone. Ten ostatni składnik pod wpływem temperatury i naszego mieszania powinien się ładnie rozpuścić. Krem z suszonych pomidorów z mascaropne jest gotowy do podania.
Smacznego! Obecność liści szpinaku nie ma nic wspólnego z przepisem. Miało być coś zielonego na talerzu. W lodówce miałem do wyboru liście szpinaku lub… zielony groszek… z marchewką w słoiku. 😀