Kurczak z rożna? Zrób go na grillu
Jeśli marzy ci się pyszny kurczak z rożna, do jego przygotowania możesz wykorzystać grill elektryczny, gazowy lub węglowy. Na grillu duże porcje mięsa drobiowego, ale nie tylko takiego, również przyrządzimy w sposób właściwy. Kurczak z rożna stanie się koronnym daniem, którym chętnie poczęstujesz gości podczas biesiad w swoim ogrodzie. Poznaj tajniki nowoczesnego grillowania.
Kurczak na grillu – impreza się kręci!
Wbrew pozorom pieczenie drobiu w całości na grillu nie należy do zadań łatwych. Wielbiciele mięsa indyczego wiedzą, że najsmaczniejsze, miękkie i soczyste porcje uzyskujemy głównie wtedy, gdy jest on pieczony na ruchomym rożnie. Pieczenie w brytfannie to zadanie dla doświadczonych, którzy doskonale wiedzą, jak sprawić, aby mięso pieczone w takich warunkach w całości nie było wysuszone i twarde. Drób pieczony w całości ma licznych wielbicieli, zatem dobrze jest być do tego zadania przygotowanym należycie.
Wszystkim, którzy pragną grillować duże porcje mięsa, lecz boją się porażki, można polecić dwa tak samo dobre rozwiązania, gwarantujące im kulinarny sukces. Pierwszym rozwiązaniem jest zakup specjalnego stojaka do grillowania drobiu w całości, który znajdziemy w ofercie firmy Weber. Drugą opcją jest zakup w sklepie firmowym Weber rożna, na którym można bezpiecznie upiec duże porcje (np. całego kurczaka) bez ryzyka, że jakakolwiek jego część będzie przesuszona lub niedopieczona.
Dlaczego pieczenie kurczaka na grillu przy użyciu rożna jest tak popularne? Znamy to z filmów, gdy nad ogniskiem pieczone jest prosię? Sukces tkwi w stałym i powolnym obracaniu pieczeni nad ogniem. W kuchennym piekarniku wsparcie daje elektryczny rożen. W grillach ogrodowych Weber elektryczny rożen również przychodzi nam z pomocą. To on sprawia, że mięso cały czas obraca się nad źródłem ciepła i równomiernie opieka z każdej strony. Unikamy w ten sposób stałego spływania soków do części mięsa pozostającej nieruchomo zawsze na dole.
Kurczak z rożna na grillu – jak zrobić go dobrze?
Dróg do kulinarnego sukcesu jest kilka. Kurczak z grilla dobrze zrobiony musi być aromatyczny, soczysty, mięciutki i mieć chrupiącą skórkę. Przyprawiamy go tradycyjnie lub eksperymentujemy. Tajemnica sukcesu pieczenia kurczaka z rożna na grillu tkwi w przestrzeganiu kilku zasad. Kierowanie się nimi zawsze gwarantuje nam osiągnięcie doskonałych rezultatów.
Pierwsza wskazówka to trik, który sprawia, że kurczak jest wyjątkowo soczysty. Podczas marynowania mięsa wystarczy włożyć kawałki masła pod skórkę. Przy czym musimy pamiętać, aby mięso marynowało się przynajmniej przez całą noc poprzedzającą grillowanie. Odpowiednio wczesne przygotowanie mięsa to połowa sukcesu każdego grillowania. Planując biesiadę pewne czynności musimy zaplanować i wykonać wcześniej.
Dobrze przyprawione mięso upieczone na grillu z elektrycznym rożnem na pewno zadowoli wszystkich biesiadników. Jeśli korzystamy z grilla gazowego chrupiącą skórkę możemy uzyskać w sposób dość łatwy. Zapewni ją podkręcenie mocy palników do maksymalnej temperatury na kilka chwil przed końcem pieczenia.
Kurczak z rożna na grillu – będzie gorąco!
Kurczak zwykle jest upieczony, gdy temperatura mięsa wewnątrz przekroczy 77 stopni C. Aby mieć tego pewność, warto posługiwać się przy grillowaniu specjalnym termometrem Weber Connect. Składa się on z czułego urządzenia do pomiaru temperatury oraz sond, które wbijamy w mięso. Aby móc korzystać z tego udogodnienia konieczna jest aplikacja, którą instalujemy na smartfonie. Dzięki niej uzyskujemy dostęp do informacji o tym, jak postępuje grillowanie. Gdy mięso osiągnie pożądaną temperaturę, otrzymamy powiadomienie na telefon od naszego inteligentnego asystenta grillowania.
Grillowanie porcji mięsa na rożnie można podzielić na dość równe etapy. Każdy wie, że najpierw grillujemy jeden bok, przekręcamy i grillujemy kolejny. Czynimy tak na przemian do skutku. Oczywiście proces grillowania stale kontrolujemy. Przygotowując się do grillowania całego indyka na elektrycznym rożnie (ale także kurczaka, gęsi, bażanta lub perliczki) warto skorzystać z tabel czasów grillowania, dostępnych na oficjalnej stronie Weber. Pewne zadania warto sobie ułatwić. Aby upewnić się, ile czasu dokładnie potrzebuje nasze mięso, koniecznie musimy wykorzystać termometr.
Warto także pomyśleć o bezpieczeństwie. Aby uniknąć poparzenia przy ściąganiu kurczaka z rożna po grillowaniu, należy użyć specjalnych rękawic, które znajdziemy w ofercie marki Weber. Jeśli chcesz poznać więcej grillowych trików i inspirujących przepisów, zapisz się do newslettera na stronie Weber. Życzymy udanego grillowania!
Artykuł sponsorowany